Stejně jako dnes pomáhal při léčbě nachlazení, kašle i žaludečních křečí. Silice, které fenykl obsahuje, se rovněž používaly proti všudypřítomným blechám a vším.
zobrazit víceFenykl obecný
Se velmi podobá kopru a volně jej spatříme růst zejména ve středomoří, kolem Černého moře a také v Přední Asii. U nás na něj narazíme na jižní Moravě, kde mu vyhovuje teplé a slunečné počasí. Pěstuje se také uměle pro potřeby trhu a to zejména ve Francii, ale také v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Egyptě a Číně.
O kopru jako významné bylině se v 16. století zmiňuje renesanční italský lékař Mattioli, který jej nazývá “koprem vlašským”. Mezi lidmi se ujaly názvy Italský kopr, Římský kopr, Boloňský fenykl, Vlašský kopr, Sladký kopr či Úkrop.
Jedná se o velmi všestrannou bylinku, z níž se využívají jak listy, plody, tak řapíkatá část a kořen. Nejvíce se však využívají semena, která obsahují anethol, silice, fenylkarbonové kyseliny, mastný olej, flavonoidy, kumariny, pryskyřice, hořčiny, saponiny, rutin, vitamíny A, B, C, E a další četné stopové prvky.