Používá se do jablečných a hruškových kompotů, k výrobě likérů, k dochucení ryb, mořských plodů. V tradiční české kuchyni se užívá do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel. Celé hvězdičky se využívají k dochucení punčů, svařených vín, sirupů z tropického ovoce. Oblíbené i jako dekorační koření. Badyán se používá hlavně v čínské a vietnamské kuchyni.
zobrazit víceBadyán mletý
Pochází z Číny a Vietnamu. Strom dosahuje výšky okolo 8m a neplodí před 6. rokem věku, ale potom může plodit až 100 let. Jeho žluté květy se přeměňují v hnědá souplodí měchýřků, které v době zralosti pukají a souplodí získá hvězdicovitý tvar. Badyán se používá hlavně v čínské a vietnamské kuchyni. V Evropě je znám koncem 16.století. Používá se do jablečných a hruškových kompotů, k výrobě likérů, k dochucení ryb, mořských plodů. V tradiční české kuchyni se užívá do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel. Celé hvězdičky se využívají k dochucení punčů, svařených vín, sirupů z tropického ovoce. Oblíbené i jako dekorační koření. Badyán se používá hlavně v čínské a vietnamské kuchyni.