Křupavý bramborák s voňavým špenátem a jemně roztaveným sýrem je lahodným spojením tradičních chutí a moderního pojetí. Pečlivě připravené těsto z čerstvých brambor, česneku a koření je doplněno náplní z krémového špenátu a sýra, který se při pečení krásně rozpustí. Skvělá volba pro rychlý oběd nebo chutnou večeři, která potěší každého milovníka české kuchyně.
Recept na bramborák se špenátem a sýrem
Ingredience (pro 4 porce):
Na těsto:
- 500 g brambor (ideálně škrobovitých)
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Na náplň:
- 200 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 1 stroužek česneku
- 100 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda nebo parmazán)
- 1 lžíce másla
- špetka soli a pepře
Postup:
- Příprava těsta:
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
- Do brambor přidejte prolisovaný česnek, vejce, hladkou mouku, majoránku, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, aby vzniklo kompaktní těsto.
- Příprava náplně:
- Pokud používáte mražený špenát, nechte ho rozmrazit a vymačkejte přebytečnou vodu. Čerstvý špenát nasekejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte. Přidejte špenát a orestujte. Dochutťe solí a pepřem.
- Tvrdý sýr nastrouhejte.
- Smažení bramboráků:
- Na pánvi rozehřejte vrstvu oleje. Lžící naneste vrstvu těsta a rozetřete do tvaru tenkého placku.
- Na těsto položte trochu špenátové směsi a posypte nastrouhaným sýrem. Přikryjte dalším tenkým plátkem těsta.
- Smažte z obou stran dozlatova, dokud není bramborák křupavý a dobře propečený.
- Podávání: