Hlíva ústřičná - Výjimečná houba bohatá na živiny, ideální pro zdravé a chutné vaření. Vhodná do polévek, omáček, salátů i hlavních jídel.
zobrazit víceHlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba čeledi hlívovitých.
Hlíva ústřičná - Výjimečná houba pro zdravé a chutné vaření
Hlíva ústřičná je výjimečná houba, která je ceněna nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro své bohaté nutriční hodnoty. Tato houba je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví a imunitní systém. Hlíva ústřičná je univerzální ingredience, která se skvěle hodí do polévek, omáček, salátů a hlavních jídel, a dodává pokrmům jedinečnou texturu a chuť.
Klíčové vlastnosti:
Složení: 100% hlíva ústřičná.
Návod na použití: Hlívu ústřičnou lze připravit různými způsoby – vařením, smažením, pečením nebo dušením. Přidejte ji do svého oblíbeného receptu a užijte si její jedinečnou chuť a zdravotní benefity.
Hlíva ústřičná Reny je sušená ale jedlá houba s všestranným použitím. Může se dávat do polévek, omáček, do pečených i nakládaná mas, také do různých gulášů, mletých mas, pro přípravu různých salátů,atd. Dodává pochutinám zajímavou houbovou chuť i vůni. Nejlépe před použitím tak asi dvě hodiny namočit.Má vynikající účinky , proto dobře působí nan náš organismus. Hlíva ústřičná je plná zdraví a uchovává si všechny vitamíny, vůně a chuťě. Proto si vychutnejte přírodní sílu s naší hlívou ústřičnou . Kromě prospěšných betaglukanů v hlívě najdete velké množství prospěšných látek například vitamin C.
Klobouky hlívy ústřičné svou barvou i tvarem připomínají větší ústřice, odtud pochází i druhové pojmenování. Klobouky jsou v mládí sklenuté s podvinutým okrajem, později 5–25 centimetrů široké, vějířovité, hladké a pružné, okraj se stává ostrým. Zbarvení je proměnlivé barvy bělavé, šedomodravé až k šedohnědé nebo hnědé. Klobouky rostou jako u většiny ostatních hlív nad sebou v trsech, řadách nebo vrstvách nad sebou. Trsy plodnic mohou dosahovat hmotnosti i několika kilogramů. Dosti často jsou klobouky spodních plodnic poprášeny vyklíčenými výtrusy, takže na sobě mají bílý povlak. Jde o přirozený a neškodný jev, který vzniká i při skladování.
Lupeny jsou nízké, měkké husté, sbíhající na třeň, u třeně jsou často vidličnatě větvené. Zbarveny jsou bíle až bělavě, ve stáří šedě. Třeň je velmi krátký, 1–4 cm dlouhý a 1–3 cm tlustý, výstřední až postranní, velmi tuhý, bílý, později šedavý. Dužina je čistě bílá, velmi pružná a šťavnatá, zbarvení na řezu nemění. Chuť je nasládlá, vůně silně příjemně houbová. Roste od konce léta až do zimy, při mírné zimě často i na jaře, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Pěstuje se i uměle, jak průmyslově tak i v domácích podmínkách. Hlíva ústřičná je široce rozšířená houba rostoucí po celém světě, roste v mírném pásmu i v subtropických lesích.
Použití v kuchyni
Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná.
Typ použití: | Na zvěřinu, Na luštěniny, Do salátů, Do guláše, Koření do polévky, Na minutky, Na pánev |