reny@renykoreni.cz
+420 777 662 954 (po-pá 9.00-20.00)

Košík

Košík je prázdný

Košík

0 Kč

Kari Reny

kód zboží: Kari reny 13dr

Kari (CURRY) koření je směs bylinek, která pochází z Indického subkontinentu. Je velmi oblíbená  také u nás, a to i vzhledem ke skutečnosti, že mísí příjemné s užitečným

zobrazit více
Dostupnost: Skladem v e-shopu

Hmotnost

Cena celkem: 35 Kč

Kari Reny  (CURRY RENY)

Příjemná chuť směsi koření kari  je neodmyslitelně spjato s thajskou, indickou kuchyní. Rozeznáváme několik  druhů kari podle poměru ingrediencí ve složení. Indické kari, který obsahuje zázvor, chilli a kurkumu, v menší míře pak hořčici.Thajské kari  obsahuje míň kurkumy , převažuje koriandr, paprika a chilli.  Používá se na všechny druhy masa, do smetanových omáček, dušené zeleniny a zeleninových salátů, rýže, na ryby a do některých polévek i těstovin a jinýczh pokrmů.

Skládá se : kurkuma, sůl do 13%,hořčičné semínko,zázvor,hřebíček, koriandr, chilli, pískavice, glutamán sodný.

Obsahovat může stopy celeru, sezamu a hořčice a jiných.

 

Kari koření je směs bylinek, která pochází z Indického subkontinentu. Je velmi oblíbená  také u nás, a to i vzhledem ke skutečnosti, že mísí příjemné s užitečným.

Kari (curry) je považováno za tradiční indický pokrm, ačkoli původně pochází od Tamilonů , což jsou  tedy lidé, kteří žili na Indickém subkontinentu před příchodem Indoevropanů. Jedná se o kousky masa a zeleniny v husté omáčce. K dochucování přitom byla používána směs koření. Právě její znalost dovezli Britové na evropský kontinent a pojmenovali ji poněkud nepřesně „kari koření“. V každém případě se složením podobné směsi garam masala. Existují ovšem i další podobné vlastnosti. Obě koření jsou kupříkladu nejen výtečné pro použití v kuchyni, ale mají zároveň zajímavé účinky na lidské zdraví!

 Směs má obsahovat a nejdůležitější složkou je kurkuma,  ale patří sem i kardamom, koriander, římský kmín, pepř, zázvor, skořice, bazalka, česnek, pískavice nebo chilli.  Některé z těchto složek ovšem často chybí, a naopak se objevují i další.

Vzhledem k pestrému složení, obsahuje toto koření velké množství účinných látek.  Hlavní složkou je ovšem kurkuma, proto obsahuje hodně kurkuminu,  který disponuje mnoha zajímavými účinky na lidské tělo. Toto koření je ovšem daleko prospěšnější. Pokud tedy doposud kari koření příliš nepoužíváte, přemýšlejte o změně.

Využití v kuchyni

Koření kari má typicky žlutou barvu a specifickou chuť, která je hořce pálivá.  Někteří lidé si na něj tedy nejprve potřebují zvyknout. Ze začátku proto doporučujeme používat obezřetně. Kari je samozřejmě součástí indických receptů a vůbec jihoasijské kuchyně.  Můžete jej ale přidat i do mnoha dalších pokrmů. Hodí se totiž k různým druhům masa, tofu i zeleninovým pokrmúm, do omáček a polévek , případně k dochucovánírůzných salátůa rýže. Využití je zkrátka velmi pestré a určitě přijdete i na další uplatnění.

Směs jako takovou si samozřejmě lze jednoduše koupit. Aktuálně ji ostatně máte k dispozici v mnoha variantách. Takže můžete hledat tu, která vám bude chuťově vyhovovat nejvíce. V ČR jej seženete na každém rohu, protože se stalo velmi oblíbenou kuchyňskou ingrediencí s nádechem exotiky. I doma si ale můžete připravit směs, která bude navíc blízká té původní. Můžete využít jednoduše  náš receptkoření kari (curry). Stačí smíchat 80 g kurkumy, 60 g koriandru, 50 g kardamomu, 30 g římského kmínu a pískavice řecké seno, 10 g pepře a 2,5 g mletého chilli.

Pálivé papričky se sice původně do směsi nepřidávaly, později se však staly její součástí, ačkoli se v různých částech světa používají v různém množství. Pokud vám tedy příliš nevyhovují pálivější pokrmy, budete si muset při použití této směsi dát pozor, protože některé směsi vám s největší pravděpodobností vyhovovat nebudou.

Vhodné pro

Typ použití: Na pečení, Do mletého masa, Orient kuchyně

Hodnocení zákazníků

Zatím nikdo nehodnotil! Buďte první kdo přidá hodnocení
  • Koření výráběné v Česku
  • Tradice 15 let
  • Ocenění Zlatý klas
  • Expedice do 48 hodin