je dávána do asijských a zejména indických pokrmů, má jemnou vůni a velmi intenzivní chuť. Přidává se do rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, do masa a na ryby a dobarvení do žlutava. Je nepostradatelnou součástí zeleninového či masového kari, používá se i na nakládání masa společně s jogurtem nebo zakysanou smetanou i do tlačených brambor.
zobrazit víceKurkuma Reny
neboli jako šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého , žluté barvy. Obsahuje asi 5 % éterického oleje hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin , používá se v kari koření i jiných specialit. Výtažky z kurkumovníku používají i jako lék proti rakovině , protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Zjistilo se, že podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí i mladých. Přírodní a velmi účinný mozkový doping. Používá se např. k zahušťování rybích a želvích polévek.
Kurkuma se používá též jako barviva do potravin např,brambory,knedlíky atd. Například se používá jako barvivo do bezvaječných těstovin, polévek, rýže , pro dosažení žluté barvy a lahodné chuti.
Kurkuma má léčivé ,silné protirakovinné účinky, napomáhá při jaterních a žaludečních obtížích, při nechutenství a poruchách menstruačního cyklu, také působí proti nachlazení a jiných potíží.Použití v kuchyni: Kurkuma se přidává do směsí kari, výborná je v rizotu, luštěninových pokrmech, guláších a polévek s jíškou, pod masa, dále do rizota, zeleninových jídel, do různých čatní a nakládané zeleninyi těstovin.
Kurkuma je považována za jeho náhražku v kuchyni.
Typ použití: | Do pomazánek, Do salátů, Do těstovin, Koření do polévky, Omáčky |