Koření na štrúdl a závin je sladká směs s vůní skořice, hřebíčku a dalších koření, která dodává těstu i náplni jemně kořenitou chuť. Ideální pro přípravu jablečných a ovocných závinů.
zobrazit víceJablečný závin neboli štrúdl
Koření na štrúdl a závin je speciální směs koření určená k přípravě tradičních sladkých dezertů, jako jsou jablečné záviny a štrúdly. Směs obvykle obsahuje skořici, hřebíček, vanilku a někdy i muškátový ořech, což zajišťuje jedinečnou a sladce kořenitou chuť. Koření lze přidat do těsta i přímo do ovocné náplně, kde zvýrazní chuť ovoce a dodá závinu bohaté aroma. Skvěle se hodí pro podzimní a zimní pečení, kdy dodává pokrmům příjemné hřejivé tóny.
Také štrudle či štrúdle je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně Česka. Existují však i jiné druhy závinů – například tvarohový, višňový, makový a dokonce slané záviny se špenátem apod.
Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátku těsta s náplní z nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukr, skořice, rozinek a případně i strouhanky. Někdy se přidávají vlašské ořechy či nasekané mandle. K ochucení se může použít rum. Před pečením se těsto s náplní zavine jako roláda.
Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.
Klasické těsto na jablečný závin lze (plnohodnotně) nahradit listovým těstem.
Podávání
Hotový štrúdl se peče v troubě a většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. V dalších zemích je také oblíbené podávat závin s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
Složení: Skořice, pšeničná mouka, koriandr, muškátový oříšek, kakao, hřebíček, zázvor, kardamom.
Může obsahovat celer, hořčice, soja, sezam
Typ použití: | Do sladkých pokrmů |