Sichuánský pepř je aromatické koření s výrazně citrusovým a lehce pálivým nádechem, často používané v asijské kuchyni. Skvělé pro dochucení masa, polévek a omáček.
zobrazit vícePepř sečuanský je náhrada pepře
Sichuánský pepř (též sečuánský pepř) je specifické koření původem z Číny, které pochází z rostliny Zanthoxylum. Má charakteristickou citrusovou vůni s mírně pálivým účinkem, který na jazyku způsobuje jemné brnění. Je základní ingrediencí v asijské kuchyni, zejména v čínské a thajské, a přidává se do pokrmů, jako jsou masová jídla, polévky a omáčky. Sichuánský pepř skvěle doplňuje pokrmy s pikantním a aromatickým profilem a dodává jim exotickou, nezaměnitelnou chuť.
Se jedná o jednosemenné tobolky druhu Zanthoxylum piperitum z čeledi routovité (Rutaceae),který je podobný chuti pepři. Je to jedno z nejstarších čínských koření jako takových.Nejde o klasický pepř, ale o sušené tobolky keře s názvem žlutodřev peprný, tedy sečuánský pepř, obsahuje silici palčivé rozmanité chuti. Je to značně výrazně aromatické jednodruhové koření. Sečuánský pepř je zvláštně ostrý úplně jiným způsobem než chilli nebo klasický černý pepř. Je výborný jako náhrada, protože má pepřovou chuť, ale nemá pepřovou ostrost jako takovou. V Číně si opraženým drceným sečuánským pepřem dochucují zelený čaj zvláštní chuti.