Sezamová semínka jsou malá olejnatá semínka s jemně oříškovou chutí. Používají se k dochucení a ozdobení pokrmů, pečiva, salátů nebo asijských jídel. Obsahují mnoho živin a zdravých tuků.
zobrazit více
Sezamové semínko Reny
Sezamová semínka pocházejí z rostliny Sesamum indicum a jsou známá svou jemnou oříškovou chutí a vysokým obsahem živin, jako jsou bílkoviny, vláknina a nenasycené tuky. V kuchyni jsou univerzální – přidávají se do pečiva, salátů, asijských pokrmů nebo slouží jako ozdoba. Využívají se také k výrobě sezamového oleje nebo pasty tahini. Kromě kulinářských aplikací mají dlouhou historii v tradičním léčitelství a kosmetice.
Sezamové semínko je zdroj zdraví nejen pro vegany a vegetariány ale i pro všechny.V řadě nových potravin, které se objevují na našem trhu jsou tedy spíše i nyní objevovány, protože tu byly odjakživa, patří i drobná sezamová semínka jako taková.
Sezamové semínko jako taková představují zásobárnu důležitých látek pro náš organismus.
Semínka sezamová obsahují kvalitní bílkoviny i základní esenciální mastné kyseliny a proto jsou oblíbenou částí jídelníčku veganů a vegetariánů a nejen jich ale i nás všech. Rovněž obsahují řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků z nichž můžeme uvést vitamin E, vitamíny ze skupiny B thiamin, riboflavin a niacin, beta karoten, z minerálních prvků vápník, železo zinek, draslík či fosfor a jiných látek.
Důležité je, stejně jako u některých jiných potravin, konzumovat semínka neloupaná, protože tím se připravujeme o řadu těchto užitečných látek a to by byla škoda. Sezamové semínko má ze zmiňovaných látek právě vysoký obsah železa.