Stévie je přírodní sladidlo získávané z rostliny Stévie sladké. Je sladší než cukr, ale bez kalorií, což z ní činí oblíbenou alternativu k tradičnímu cukru. Vhodná pro slazení nápojů, dezertů a dalších pokrmů.
zobrazit víceStévie sladká Reny
Stévie (Stevia rebaudiana) je rostlina původem z Jižní Ameriky, známá pro své sladké listy. Výtažky z této rostliny jsou přibližně 200–300krát sladší než cukr, ale mají nulovou kalorickou hodnotu. Stévie se používá jako přírodní sladidlo do nápojů, dezertů a dalších pokrmů. V obchodech je dostupná v různých formách, jako je prášek, tablety nebo tekuté sladidlo. Vzhledem k tomu, že neovlivňuje hladinu cukru v krvi, je často využívána jako sladidlo pro osoby s dietními omezeními.
Stévie sladká , nazývána také stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlinka kterou vyhledávají na přírodní slazení . Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť.
Typ použití: | Byliny do kuchyně |