Gluta sůl – zvýrazňovač chuti známý jako glutamát sodný (MSG). Běžně používaný v asijské kuchyni i při výrobě koření. Zintenzivňuje masitou a slanou chuť pokrmů.
zobrazit víceGluta sůl
neboli glutamát sodný (E621) je přírodní zvýrazňovač chuti, který se přirozeně vyskytuje v potravinách jako jsou rajčata, sýry nebo houby. V potravinářství se používá pro zesílení umami chuti – zejména u masových, zeleninových či instantních pokrmů. Oblíbená v asijské kuchyni, ale také jako součást kořenících směsí. V malém množství je považována za bezpečnou složku. Nepoužívá se jako sůl pro solení, ale jako dochucovadlo – stačí špetka.
Složení: 82% jedlá sůl, glutamán sodný.
Rychlá kuřecí čína s gluta solí
Ingredience (2 porce):
300 g kuřecích prsou nebo stehenního řízku
1 červená paprika
1 menší cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička kukuřičného škrobu (volitelné)
1/2 lžičky gluta soli (glutamátu sodného)
2 lžíce oleje (sezamový, řepkový nebo slunečnicový)
uvařená jasmínová rýže nebo rýžové nudle jako příloha
Postup:
Maso nakrájej na tenké nudličky, smíchej se škrobem, gluta solí a 1 lžící sójové omáčky. Nech marinovat 10 minut.
Mezitím nakrájej zeleninu – papriku na proužky, cibuli na měsíčky, česnek na plátky.
Rozpal olej ve woku nebo hlubší pánvi, maso prudce orestuj dozlatova (cca 5–7 minut), poté vyjmi stranou.
Ve stejné pánvi zarestuj cibuli, česnek a papriku. Po cca 3 minutách vrať maso zpět.
Přidej druhou lžíci sójové omáčky, případně trochu vody nebo vývaru. Dochucuj jen jemně – gluta sůl už chuť zvýraznila.
Podávej s rýží nebo nudlemi, můžeš posypat sezamem nebo jarní cibulkou.
Tip:
Pokud chceš pokrm pálivější, přidej trochu chilli nebo pálivé omáčky.
Typ použití: | Byliny do kuchyně, Do omáček, Do guláše, Koření do polévky |