Uzená paprika je koření s intenzivní kouřovou a lehce sladkou chutí, ideální pro dodání hloubky a aroma pokrmům. Skvěle se hodí do marinád, omáček, polévek a grilovaných jídel.
zobrazit vícePaprika španělská sladká uzená
Uzená paprika vzniká pomalým sušením a uzením papriky nad dubovým dřevem, což jí dodává jedinečnou kouřovou chuť a vůni. Toto koření je oblíbené ve středomořské a mexické kuchyni, kde přináší hloubku do polévek, omáček, grilovaných mas, zeleniny a pokrmů z luštěnin. Díky své výrazné chuti je často využívána i pro vegetariánská jídla, kde napodobuje kouřové tóny.
Papriky sladké přivezl do Španělska Columbus z Ameriky. Pěstovali je zejména mniši v klášterech, kteří sušili paprikové lusky nad ohněm z dubového dřeva. Kvůli tomu byly některé budovy postaveny dvoupatrové. V horním patře byly umístěny papriky a ve spodním patře se rozdělal oheň. Díky velice pozvolnému sušení získaly papriky kouřové aroma. Poté byly sedmkrát semlety. Tento postup se dodržuje dodnes. Uzená paprika je výborná na kuřecí maso i ryby, na pizzu, ve Španělsku se přidává do směsí s rýží (paella) a za studena třeba na tvrdý sýr. Dobře se kombinuje s česnekem.
Typ použití: | Do pomazánek, Do mletého masa, Do guláše, Do omáček, Na grilování |