reny@renykoreni.cz
+420 777 662 954 (po-pá 9.00-20.00)

Košík

Košík je prázdný

Košík

0 Kč

Šafrán (Španělsko)

používá se především v  Evropě a na blízkém východě ke kořenění a barvení rýže, polévek,čaje a pokrmů z ryb jiných pochutin.

zobrazit více
Dostupnost: Skladem v e-shopu

Hmotnost

Cena celkem: 185 Kč

Šafrán Reny

Pěstovaný a balený ve Španělsku. Je jemnější než šafrán z divokých hor Iránu nebo Turecka. Má lahodnou chuť, která se postupně rozvíjí. Šafrán  v pokrmech dobře prospívá žaludku a napomáhá zažívání, dává tělu dobrou barvu, obveseluje a posiluje všechny vnitřní orgány, musí se však používat mírně a proto musíme dávat po skromnu."

A úsloví „je toho jako šafránu" ukazuje, jak vzácné to je koření.

Přikládala se mu velká léčivá moc a věřilo se, že je účinným afrodisiakem.To je vzácné koření, protože na jeden kilogram šafránu je třeba 60 000 až 120 000 květů. Mají zvláštní vůni a kořennou chuť poněkud nahořklou a žluté barvivo, které šafrán obsahuje, se rozpouští i ve vodě a zabarvuje ji krásně dožluta.Vaří se zněj vynikající čaj.Na přípravu jednoho šálku čaje potřebujeme 5 až 7 snitek šafránu, zalijeme vroucí vodou a necháme  cca 10 minut vylohovat. Není potřeba slévat

Šafrán se dříve používal nejen jako koření, ale i jako lék . Šafrán příznivě působí na hormonální rovnováhu, podporuje emoční stabilitu, vyrovnává rozladěnost, uklidňuje nervy, působí proti křečím, astmatu, kašli, žlučopudně a močopudně. Ve větších dávkách působí narkoticky, bolí z něho hlava, vyvolává překrvení vnitřních orgánů. Dávky šafránu nesmějí překročit 1 g na osobu denně.

Nejvíce se šafrán používá v kuchyni na celém světě. Barví se jím a také aromatizují rozmanité pokrmy například rýže, omáčky, polévky, sýry, rizota,paely, vývary, těsta i jiné.

 

Lahodná šafránová rýže s pórkem       (celá příprava trvá cca 30 min,pro dvě osoby)

250g rýže (nejlépe kulatozrnné), špetka šafránu, nejlépe olivový olej,1 menší pórek, 150ml bílého vína ,teplý vývar nebo voda, sýr a sůl.

V kastrolku rozehřejeme olivový olej, přidáme na tenká kolečka nakrájeného pórku, zamícháme ,dodáme rýži a osmahneme tak, aby byla zrnka obalená olejem. Přilejeme víno a mícháme na mírném ohni dokud se nevsákne do rýže. Vlejeme vývar či vodu tak, aby byla rýže zalitá ,dodáme špetku šafránu a osolíme. Zlehka mícháme až se tekutina vsákne a přidáme další. Rýže je hotová za cca 18 min. Poměr vývaru či vody a rýže bývá 4:1. Nakonec přichutíme sýrem a dosolíme.

 

 

 

Vhodné pro

Typ použití: Koření do polévky, Mletá masa, Omáčky

Hodnocení zákazníků

Zatím nikdo nehodnotil! Buďte první kdo přidá hodnocení
  • Koření výráběné v Česku
  • Tradice 15 let
  • Ocenění Zlatý klas
  • Expedice do 48 hodin