Používá se do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků atd.
zobrazit víceBobkový list
Schopnost rozpouštět. Rozpouští kamínky a pomáhá při všech nemocech močového měchýře. Pomáhá při trombóse jater a rozpouští zatvrdliny sleziny. Rozhání otoky. Pro nejrůznější jedy působí jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Bobkový list podporuje trávení. Vavřínové esence a masti se používají k vnějšímu léčení revmatismu a odpuzování hmyzu (odpuzuje škůdce mouky). Olej se používá při podvrtnutích a pohmožděninách. Ve formě čaje snižuje cukr v krvi u diabetiků, pomáhá při dně. Obsahuje silice, glykosidy, alkaloidy, hořčiny, třísloviny a další látky. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater, poškozených dlouhodobým užíváním léčiv chemických .
Má rovněž účinky proti molům, vložením pár lístků do skříně atd.
Typ použití: | Omáčky, Guláše, Omáčky |