se používají k vyostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa. Využití chilli jako léčivo, které podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně, při větším množství vyvolává pocení. zobrazit více
zobrazit víceChili papričky Reny
Někdy se též užívá název kayenský pepř . Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka,alkohol, protože kapsaicin je rozpustný i v alkoholu.Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chili vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodisiakum.Tímto názvem bývá často označován prášek ze sušených chili papriček.Ostré koření .
Typ použití: | Do pomazánek, Do salátů, Na grilování, Do guláše, Koření do polévky, Na minutky, Do mletého masa, Na pánev, Na ryby, Na pečení, Na rožnění, Na zvěřinu |