Fenykl - Aromatické koření s nasládlou chutí a výrazným aroma, ideální pro kulinářské použití.
zobrazit víceFenykl obecný
Fenykl (Foeniculum vulgare) je oblíbené koření známé svou nasládlou, lehce anýzovou chutí a výrazným aroma. Používá se v kuchyních po celém světě, zejména ve středomořské a indické kuchyni. Fenykl se využívá nejen pro svou chuť, ale také pro své blahodárné účinky na trávení.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních nám nedovoluje informovat vás o účincích fenyklu na váš organismus. Informace o působení si prosím vyhledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu nebo v herbáři.
Vyzkoušejte fenykl od Renykoreni.cz a obohaťte své pokrmy o jedinečnou a výraznou chuť.
Velmi se podobá kopru a volně jej spatříme růst zejména ve středomoří. U nás na něj narazíme na jižní Moravě, kde mu vyhovuje teplé a slunečné počasí.
Jako koření ale i léčivou bylinu jej využívaly staří Římané, Řekové, Egypťané, Arabové, Číňané i Indové. Silice, které fenykl obsahuje, se rovněž používaly proti všudypřítomným blechám a vším atd. Fenykl (Foeniculum) je malý rod vytrvalých bylin z čeledi miříkovitých, který pochází z oblastí okolo Středozemního moře. Již ve starověku byl rozšířen do mnohých území v mírném a subtropickém pásmu Starého světa. Později se s rozvojem mořeplavby dostal téměř do celého světa,
Jedná se o velmi všestrannou bylinku, z níž se využívají jak listy, plody, tak řapíkatá část a kořen. Nejvíce se však využívají semena, která obsahují anethol, silice, fenylkarbonové kyseliny, mastný olej, flavonoidy, kumariny, pryskyřice, hořčiny, saponiny, rutin, vitamíny A, B, C, E a další četné stopové prvky .
Proč se doporučuje : působí jako přírodní antioxidant.