Kurkuma - Aromatické koření s výraznou žlutou barvou, známé pro své široké využití v kuchyni a pozitivní účinky na zdraví. Perfektní pro dochucení pokrmů, přidání barvy a získání výhodných vlastností.
zobrazit víceKurkuma Reny
Kurkuma - Aromatické koření pro chuť, barvu a zdraví
Kurkuma je jedním z nejznámějších koření používaných v kuchyních po celém světě. Je charakteristická svou výraznou žlutou barvou, kterou získává z přírodního barviva zvaného kurkumin. Toto koření má mírně nahořklou, pepřovou chuť a je základní složkou v mnoha indických, thajských a blízkovýchodních pokrmech. Kurkuma je nejen ceněna pro svou chuť a barvu, ale také pro své pozitivní účinky na zdraví, včetně protizánětlivých a antioxidačních vlastností.
Klíčové vlastnosti:
Složení: 100% mletá kurkuma.
Návod na použití: Přidejte kurkumu do svého pokrmu během vaření. Použijte malé množství (např. 1 čajovou lžičku) a upravte podle chuti. Kurkuma se skvěle hodí do kari, polévek, omáček, rýže a dokonce i smoothie nebo čajů.
Neboli jako šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého , žluté barvy. Obsahuje asi 5 % éterického oleje hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin , používá se v kari koření i jiných specialit. Výtažky z kurkumovníku používají i jako ........... a je prokazatelně antioxidantem. Zjistilo se, že podporuje ......... funkce, zejména u starších lidí i mladých. Přírodní a velmi účinný mozkový doping. Používá se např. k zahušťování rybích a želvích polévek.
Kurkuma se používá též jako barviva do potravin např,brambory,knedlíky atd. Například se používá jako barvivo do bezvaječných těstovin, polévek, rýže , pro dosažení žluté barvy a lahodné chuti.Použití v kuchyni: Kurkuma se přidává do směsí kari, výborná je v rizotu, luštěninových pokrmech, guláších a polévek s jíškou, pod masa, dále do rizota, zeleninových jídel, do různých čatní a nakládané zeleniny i těstovin.
Kurkuma je považována za jeho náhražku v kuchyni.
Typ použití: | Do pomazánek, Do salátů, Koření do polévky, Do omáček, Do pomazánek, Na dušení, Na studenou kuchyni |