Šalvěj je aromatická bylinka s jemně kořenitou chutí a výraznou vůní. Je často používána v kulinářství pro dochucení masitých pokrmů, omáček a nápojů, přináší jemný, lehce hořký tón.
zobrazit víceŠalvěj Reny
Šalvěj (Salvia officinalis) je vytrvalá bylinka se stříbřitě zelenými listy a příjemnou kořenitou vůní. Tato bylinka se hojně využívá v kuchyni, zejména ve středomořské kuchyni, kde dodává chuť masitým pokrmům, polévkám, omáčkám a marinádám. Šalvěj je velmi aromatická a často se používá v kombinaci s jinými bylinkami jako je rozmarýn a tymián, čímž vytváří harmonické chuťové kombinace.
Šalvějí se kořenilo už ve starověkém Římě a ještě dodnes s oblibou jako koření i u nás. Ve staročeské kuchyni byla prý šalvěj rovnocenná s petrželkou. Šalvěj se dává na skopové a jehněčí pečeně, k telecímu masu, k rybám sladkovodním i mořských .
Používá se do kořenných bylinkových směsí spolu s mátou, rozmarýnem, majoránkou, oreganem, bazalkou, přidává se do karbanátků, sekané, je příjemná v bylinkovém másle spolu s mátou a petrželkou, je vhodná do nádivek a na kuřata, na telecí maso a vepřové kotlety a jiných. Můžeme ji také dávat do pomazánek z tavených sýrů nebo z vaje a různých specialit.
Typ použití: | Do omáček, Koření do polévky |